Repere de suflet: patriotism, educaţie misionară şi identitate culturală locală

Viața parohiei Mai 26, 2014

În data de 23 mai 2014, în sala de festivităţi a Liceului Teoretic Roznov, s-a desfăşurat a doua ediţie a Simpozionului judeţean „Gheorghe Ruset-Roznovanu”, sub conducerea Dir. Prof. Oana Ilarie, în parteneriat cu ISJ Neamţ şi Parohia Chintinici. Tema lucrărilor s-a intitulat „Patriotismul, un sentiment perimat? Trecut şi prezent”, simpozionul fiind organizat pe patru secţiuni: tradiţii şi spiritualitate, istorie, geografie şi literatură. La eveniment au participat cadre didactice şi elevi ai Liceului, inspectori de specialitate ai ISJ Neamţ, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi preacucernicii preoţi din Roznov. Moderatorul evenimentului a fost Prof. Oana Ilarie.

După urările de bun venit din partea organizatorilor şi prezentarea invitaţilor au urmat scurte alocuţiuni. În cuvântul de deschidere Prof. dr. Gheorghe Brânzei, inspector de limba şi literatura română al ISJ Neamţ, a vorbit despre importanţa actului educaţional şi a unor astfel de evenimente extraşcolare ce trebuiesc plămădite cu „ascuţimea minţii şi colţul inimii”. PC Pr. Protoiereu Vasile Ţoc a evidenţiat personalitatea Colonelului Gh. Ruset-Roznovanu, proprietarul moşiei Roznov, şi modul pozitiv în care s-a implicat în dezvoltarea zonei, apoi a felicitat organizatorii şi participanţii. Prof. Paul Şnaider a prezentat imaginea Colonelului Gheorghe Ruset-Roznovanu ca Preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru un timp, apoi a încurajat susţinerea evenimentelor cultural în planul local. În încheiere, PC Pr. Dr. Iulian Vasile, paroh la Parohia Chintinici şi coordonator al secţiunii Tradiţii şi spiritualitate, a precizat că derularea acestui simpozion este un act de patriotism local. „Elementele de identitate cultural-spirituală locală, incluse în cadrul manifestării, sunt promovate ca o expresie a patriotismului unei comunităţi. Mai întâi trebuie să valorificăm specificul nostru cultural apoi, în aceeaşi măsură, să fim foarte atenţi şi selectivi când elevilor noştri li se propune o cultură străină, de import”.

Activitatea simpozionului a cuprins o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice. După aceea a urmat sesiunea de prezentări power-point ale elevilor, jurizarea şi premierea participanţilor.

Evenimentul s-a încheiat cu sfinţirea cabinetului de religie al Liceului, amenajat de Prof. Nuţa Liche, profesor de religie şi pictor bisericesc. Este o realizare deosebită în spaţiul şcolar, mai ales pentru faptul că a fost pictat chiar de Prof. Nuţa Liche. Constituirea acestui spaţiu a fost posibilă prin sprijinul conducerii liceului, în virtutea bunei colaborări ce există între Biserică şi Şcoală la Roznov. Amintim aici că PC Părinte Iulian Vasile susţine în parteneriat numeroase concursuri şi activităţi filantropice la nivelul şcolii şi redactează revista Liceului „Vârsta inocenţei”.

Prof. dr. Mihai Giosan, inspector de religie al ISJ Neamţ, a mulţumit pentru invitaţie şi a felicitat organizatorii acestui laborator de religie, o capelă de suflet pentru elevi şi cadre didactice, un moment de excepţie în plan misionar-educaţional.

Cartea „Roznov, o filă într-un vechi ceaslov. Contribuţii monografice“ în curs de apariţie

„Organizarea acestei manifestări educaţionale este aşadar una necesară şi utilă, pentru că invită la cunoaştere, scoate la lumină bogatul patrimoniu al oraşului Roznov. Încununarea acestui eveniment sperăm să se finalizeze anul acesta prin editarea monografiei generale a oraşului Roznov (cuprinzând satele Slobozia şi Chintinici) într-o amplă manifestare cultural-spirituală. E un proiect de suflet început acum trei ani, prin lansarea celor două cărţi despre istoria şi spiritualitatea urbei noastre. Cartea „Roznov, o filă într-un vechi ceaslov. Contribuţii monografice” se va realiza într-un proiect susţinut şi aprobat de CJ Neamţ, în parteneriat cu membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Institutul de Istorie al Academiei Române (filiala Iaşi), Arhivele Statului, şi cu reprezentanţi ai altor instituţii. Proiectul valorifică atât informaţia scrisă, ştiinţifică, cât şi pe cea orală, oferită cu drag de localnici, care aşteptă cu mult interes de atâta vreme o astfel de carte”, ne-a declarat la final Pr. Iulian Vasile.

Articol prezentat de ziarul Lumina (26 mai 2014) cu titlul "Activităţi misionar-educaţionale desfăşurate la Liceul Roznov".